Tuinwijck genomineerd als ecologisch tuinpark

Onlangs hebben wij de zeer eervolle nominatie ontvangen voor het internationale certificaat van ecologisch tuinpark. In korte tijd hebben enkele van onze vrijwiligers daarvoor een prachig overzicht (in het Engels) opgesteld. Als u HIER klikt kunt u de volledige tekst van onze vrijwilligers lezen. 

Oproep Bond van Volkstuinders

Een oproep aan alle volkstuinders in Amsterdam-Noord om mee te werken aan de inventarisatie van natuurwaarden in de groengebieden van Noord, dus ook in de tuinparken.

Een inventarisatie van de natuurwaarden is belangrijk om ze beter te kunnen beschermen en versterken.

In de bijlage wordt een en ander nader toegelicht.

U weet het beste welke planten en dieren op uw volkstuin aanwezig zijn. Dat willen we graag vastleggen  voor nu en voor de toekomst

Natuurlijk Tuinieren

Tuinpark Tuinwijck heeft het AVVN  keurmerk natuurlijk tuinieren. Dit betekent dat we ons richten op natuurvriendelijk beheer, onderhoud en inrichting van het tuinpark. Dit met als doel om een oase in stad te creëren voor flora en fauna. Maar ook als plaats voor natuur- en milieueducatie voor de tuinders, kinderen en omwonenden. Een plaats waar het leuk en interessant toeven is.

 

Wat is natuurlijk tuinieren?

Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Daarnaast is het zorgen voor een gezonde bodem cruciaal om de planten te voeden waar de beestjes op af komen. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren. (bron: AVVN)