Volkstuinpark Tuinwijck

Nieuws

16 maart start tuinseizoen 2024

Op zaterdag 16 maart 2024 is de eerste gezamenlijke tuinbeurt voor iedereen die tuinbeurten draait. We verzamelen in de kantine, om 9.30 uur staat de koffie/thee klaar en om 10.00 uur gaan we van start met de eerste tuinbeurt. Voor de tuinbeurt dien je mede te nemen: een schoffel, hark en snoeischaar.

Om 12.00 uur zijn we klaar en dan krijg je je nieuwe kaart met de overige tuinbeurten uitgereikt. Dan staan voor alle deelnemers ook weer de tradiitonele soep en een broodje klaar.

Doordat we gezamenlijk starten zullen  er zaterdag 23 en 30 maart geen tuinbeurten zijn.

Zaterdag 6 april is de eerstvolgende beurt na onze start van 16 maart. Ook in april slaan we één zaterdag over en wel zaterdag 27 april, koningsdag. Verder zijn we er weer wekelijks.

 

lood in de grond?

Het was gisteren al op AT5 en in het Parool: De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 28 tuinen op 13 volkstuinparken onderzocht op lood. De gemeente heeft ons maandagavond bij monde van de wethouders Groot Wassink en Van Dantzig geïnformeerd over de resultaten van deze loodmetingen.

In het kort de resultaten: Metingen op Amstelglorie, Nut en Genoegen en Sloterdijkermeer gaven aan dat de grond daar ‘sterk verhoogde loodwaarden’ heeft. Metingen op andere parken gaven licht tot matig verhoogde loodwaarden aan. Metingen op Ons Buiten en Kweeklust zitten daartussenin. Daarnaast zijn er tuinparken waar nog geen metingen zijn geweest.

De resultaten zijn terug te lezen in de presentatie van de gemeente van afgelopen maandag  https://www.bondvanvolkstuinders.nl/bestanden/240226presentatiegemeenteresultatenloodvolkstuinen.pdf

Voor zover de wetenschap weet, is lood pas ongezond als je het opeet. Dat maakt dat je als tuinder moet opletten dat kinderen geen aarde binnenkrijgen, bijvoorbeeld via hun vingers. De GGD adviseert o.a. om groenten uit eigen tuin af te wisselen met groente van elders en om groenten goed te schillen. 

Vervolgonderzoek

Om de situatie beter in kaart te brengen, wil de gemeente, om te beginnen, méér metingen gaan doen en ook op alle tuinparken. De tuinders van de onderzochte tuinen ontvangen afzonderlijk de rapportage over hun eigen tuin. Vervolgens wil de gemeente in gesprek over opties voor maatregelen (waarbij we jullie uiteraard ook betrekken).

Wat te doen, wat te laten?

We kunnen ons voorstellen dat je schrikt van dit bericht, zeker als je kinderen hebt. Wat is verstandig om nu te doen, of te laten?

 1. Laat kinderen hun handen wassen na het buitenspelen.
 2. Laat kinderen (0-7 jaar) niet in de moestuin spelen maar laat ze spelen in zandbak met schoon zand, op grasmat of terras. Jonge kinderen kunnen beter niet op de onbedekte bodem (kale grond) spelen: houdt de bodem goed bedekt met gras, struiken of vaste planten
 3. Was ook zelf je handen na het tuinieren en vóór het eten.
 4. Draag handschoenen tijdens het tuinieren
 5. Doe schoenen uit na het tuinieren of buiten spelen of veeg je voeten.
 6. Stofzuig regelmatig je huis, vooral als je regelmatig met grond aan de schoenen het huis binnenkomen.
 7. Was en schil groenten uit de tuin voordat je deze eet.
 8. Eet het hele jaar door niet alleen uit eigen moestuin, maar varieer waar groenten en fruit vandaan komen
 9. Verbouw je groente in bakken met schone grond (biologische potgrond of tuinaarde)
 10. Niet alle soorten groenten, struiken en bomen nemen evenveel lood op – check dit voordat je aan de slag gaat met inzaaien en planten.

Jullie worden uiteraard op de hoogte gehouden over het vervolgonderzoek. Als daar behoefte aan is, komen gemeente en GGD langs op het tuinpark om er meer over te vertellen.

Heb je voor die tijd vragen over de inhoud en vervolg van dit onderzoek? Je kunt deze stellen via lood@amsterdam.nl

Meer lezen?

Presentatie GGD maandag 26 februari 2024 - https://www.bondvanvolkstuinders.nl/bestanden/240226presentatieggdloodinvolkstuinen.pdf

Gemeente Amsterdam Informatie over aanpak vervolgonderzoek - https://www.bondvanvolkstuinders.nl/bestanden/240227aanpakloodinvolkstuinen.pdf

Gemeente Amsterdam Vragen en antwoorden - https://www.bondvanvolkstuinders.nl/bestanden/240227gemadamvragenenantwoorden-loodinvolkstuinen.pdf

 

Nieuwe fietsbrug de Zwarte Gouw geopend

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam zetten zich beide in om fietsgebruik te stimuleren. Eén van de manieren waarop zij hiervoor samen optrekken is bij de aanleg van een aantrekkelijk netwerk van MRA-doorfietsroutes: lange afstand fietsroutes die het aantrekkelijker maken om ook de fiets te pakken voor wat langere ritten door de Metropoolregio Amsterdam. Het is de bedoeling dat deze doorfietsroutes een alternatief bieden voor verplaatsingen met de auto in de steeds drukker wordende regio. De Zwarte Gouw, een fietsroute van ongeveer 2 kilometer lang in Amsterdam-Noord is onlangs helemaal vernieuwd en maakt nu onderdeel uit van dit netwerk van MRA-doorfietsroutes. Lees hier meer over deze fietsroute

 

openingstijden winkel

Vanaf 16 maart zijn we weer wekelijks op de zaterdagen open van 11:00-13:00 uur.  Tot die tijd zal de winkel nog open zijn op 2 maart.(van 10:00-11:00 uur)

Jack zal karren aarde, zand en haksel rijden op 2 maart. Vanaf 2 maart worden er ook weer takkenkarren ingepland.

 

Update gastenhuisje

Het werk aan het gastenhuisje vordert gestaag. Intussen is de badkamer geplaatst en ook de elektra is gereed. Nu werken we nog aan de keuken. De officiele en feestelijke opening is gepland in het weekend van de Open Tuinen Kunstdagen (22 juni).

Lijkt het je ook leuk om mee te werken aan het gastenhuisje, mail dan naar tuinwijcklogeerhuisje@gmail.com of schiet een van de andere vrijwilligers aan op het park.

Tot nu toe is de hele bouw binnen het budget gebleven en volledig bekostigd uit donaties. Geweldig!

 

Winterstop verhuur takkenkarren tot 1 maart

Gedurende de winter stoppen de meeste tuinactiviteiten en dus ook het verhuren van takkenkarren. De reden hiervoor is dat de stapel takken die in de winter wordt opgebouwd heel moeilijk te hakselen is. Dit komt omdat de hoeveelheid bladeren (en helaas ook tuinafval) dat er tussen zit na een paar maanden één grote troep is geworden. 

Je kan natuurlijk altijd je (tuin)afval brengen naar het afvalpunt van de gemeente Amsterdam. De dichtstbijzijnde zijn:

 • - Afvalpunt Marie Baronlaan (naast het politiebureau op Zeeburgereiland)
 • - Afvalpunt Toetsenbordweg 41

 Ze zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.

 

Grote parkeerhek voortaan dicht

Eind maart zal de slagboom worden geplaatst. Tot die tijd blijft het grote parkeerhek bij de ingang dicht. We vragen daarom aan iedereen om tot die tijd het grote parkeerhek achter je dicht te doen. Dit om parkeerders van buiten te weren van ons parkeerterrein. Als we dat niet doen, loop je de kans een betaald plekje buiten ons terrein te moeten zoeken.

Afsluiten van het parkeerhek kan met de normale heksleutel.

 

Tuinwijck 115 jaar.

Tuinwijck is het oudste tuinpark van Nederland! En dit jaar bestaan we dan ook al weer 115 jaar. Dat willen we vieren! Naast verschillende kleinere activiteiten staat in ieder geval een groot evenement gepland op 31 augustus.

Iedereen die wil meehelpen bij de organisatie van de feesteljkheden of ideeën heeft voor ons jubileum kan zich melden bij onze penningmeester Irene.

 

Het baggerschema 2024

Het water rondom ons tuinpark staat de laatste jaren erg hoog. We hebben op ons park dan ook steeds vaker last van wateroverlast. Ook daarom is het belangrijk om regelmatig het water op en om ons tuinpark uit te baggeren. Hier is het baggerschema 2024. Klik hier voor het schema

 

tuinbeurten- waarom en hoeveel?

Alle tuinders voeren 10 maal per jaar 2 uur algemeen onderhoud uit. De tuinders zijn daartoe in drie groepen verdeeld, die elk een zaterdagochtend afwisselen. Bahalve nuttig is het is een leuke manier om de medetuinders te ontmoeten.

Voor tuinders die langer dan 1 jaar op het complex verblijven is er de mogelijkheid om een in onderhoud uitgegeven stukje te verzorgen. Dit kan een oplossing zijn als de zaterdag-ochtend slecht uitkomt. Voor een overzichtskaartje klik hier.

Tuinders ouder dan 75 jaar kunnen worden vrijgesteld van het algemene tuinonderhoud.

In principe kunnen ook tuinders die zijn benoemd in één van de commissies worden vrijgesteld van de algemene tuinwerkzaamheden. In gevallen dat het commisiewerk veel tijd in beslag neemt, (meer dan 80 uur) kan het bestuur ook commissieleden vrijstellen van het algemene tuinonderhoud.

 

deze weeek start onderhoud dak kantine

Komende week zal de aannemer beginnen met het onderhoud aan het dak van onze kantine. Dit is nodig omdat het dak aan herstel toe is. Daarnaast zal het worden versterkt en geisoleerd. Dat zullen we dan merken in de stookkosten. Nadat het dak is versterkt willen we er ook zonnepanelen op laten plaatsen.

Tijdens de werkzaamheden komt er tijdelijk een werkkeet op ons terrein. De aannemer heeft beloofd voor de start van het tuinseizoen (16 maart) klaar te zijn.

 

Kapvergunning?

Misschien is het voor sommigen van ons een herhaling, maar een kapvergunning moet je niet zelf rechtstreeks bij de gemeente aanvragen. Dit loopt altijd via het bestuur. We kunnen dan ook meer vergunningen tegelijk aanvragen tegen een lager tarief. Overigens is voor alle bomen met een diameter van meer dan 30 cm een kapvergunning nodig en is er een herplantingsplicht (ergens op ons terrein).

 

11 mei TuinTrail Wandeldag ook over Tuinwijck

TuinTrail Noord komt ook over Tuinwijck!! TuinTrail is een serie wandel- en luistertochten in Amsterdam, die je een nieuwe kijk op de stad bieden.Tijdens deze tochten verken je de prachtige groene parels - zowel bekende als verborgen - parken en tuinen van Amsterdam Noord. Je ontdekt de waarde van groen op een bijzondere manier, wandel jij mee? 

Er is een kids route (2km kabouterpad), een korte route (12km 6 volkstuinparken) en een lange (25km) wandelroute beschikbaar. Na aanmelding (HIER) ontvang je een bevestiging en later meer details over het programma, locaties en andere praktische informatie.

 

tijdelijke sluiting winkel

Ergens deze zomer zal de winkel wegens verbouwing enkele maanden gesloten zijn. De bouwkundige staat van de winkel is steeds slechter geworden en begint langzamerhand zelfs gevaarlijk te worden. We houden je op de hoogte van de plannen.