Gastenhuisje Tuinrijck

Op onze zonovergoten Open Tuinkunstdag op 23 juni is ons gastenhuisje feestelijk geopend door de stadsdeelvoorzitter Noord Brahim Abid. We kregen volop aandacht van de Amsterdamse media. Bekijk hier het videoverslag van AT5. En ook Het Parool maakte een mooie reportage. Lees hier meer over het project.

Wil je nog financieel bijdragen aan dit mooie initiaitief? Dat kan met een donatie naar keuze, te besteden aan de laatste afbouwzaken en aan de vakantieweken voor de deelnemers.

Maak een bedrag naar keuze over t.n.v. Tuinwijck huisje "Tuinrijck" naar rekeningnummer: NL93RABO 0105380733.  Heel veel mensen zullen je dankbaar zijn.

       gastenhuisje-1

 

Wat is het gastenhuisje? 

Genieten van rust en ruimte voor Amsterdammers in een kwetsbare positie die het nodig hebben om heel even weg te zijn uit de stad. Dat is wat we in de toekomst voor ogen hebben met het gastenhuisje op ons volkstuincomplex Tuinwijck in Amsterdam Noord.

Het gastenhuisje is onder andere bedoeld voor kleine gezinnen met een inkomen onder het bestaansminimum, geïsoleerde ouderen en mensen met een lichte beperking. Zij kunnen tijdelijk verblijven in een huisje in het groen op een prachtige plek op Tuinwijck.

Het gastenhuisje wordt een voorbeeld voor duurzaam bouwen en wordt gerealiseerd door een grote groep vrijwilligers.

 

Wie zijn wij?

Wij zijn een groep van tien tuinders die zich vrijwillig inzetten voor het inzamelen van geld, om een comfortabel en duurzaam gastenhuisje te bouwen met  een onderhoudsvriendelijke tuin, die de biodiversiteit zoveel mogelijk stimuleert. Het onderhoud, de exploitatie en de coördinatie wordt door de Commissie Gastenhuisje gedaan. Deze groep is voor langere tijd aan dit project verbonden. Door de steun van organisaties als Cordaan, de Regenboog Groep en stichting Doras, heeft het initiatief een brede maatschappelijke basis.

Volkstuinparken komen voort uit de sociale gedachte dat ook mensen met een minder dikke portemonnee recht hebben op een plek in het groen. De volkstuinverenigingen vormen ook nu nog hechte gemeenschappen. Het idee om onze groene omgeving te delen en ons park open te stellen voor kwetsbare Amsterdammers, komt voort uit deze sociale gedachte. Vanaf 2018 zijn wij ons gaan verdiepen in het idee gastenhuis.

 

Wat is het doel?

Het doel is om Amsterdammers in een financieel of lichamelijk kwetsbare positie een week vakantie te bieden. Hiervoor willen wij een aangepast, duurzaam huisje bouwen, kindvriendelijk en rollator-toegankelijk. Gasten kunnen op ons park genieten van rust, ruimte en natuur. Bovendien kunnen ze deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals het verzorgen van moestuinbakken, het voedselbos, jeugdactiviteiten en gezamenlijke maaltijdne in de zomervakantie.

In het winterseizoen (1 november - 1 april) is nachtverblijf op Tuinwijck niet toegestaan, maar dan willen wij het huisje open stellen voor dagactiviteiten.

 

 

 

Waarom is ons initiatief belangrijk?

Wij bieden mensen een unieke kans om een week vrij te zijn van hun dagelijkse zorgen. Wij zorgen er voor dat mensen zich welkom voelen, kunnen deelnemen aan verenigingsactiviteiten en zich daardoor hopelijk meer verbonden voelen met de vereniging, het groen en de buurt.

Wij bieden mensen van binnen en buiten het park de mogelijkheid elkaar te ontmoeten, zodat er meer saamhorigheid ontstaat tussen het park en de buurt. Daarnaast denken wij dat andere tuinparken dit initiatief zullen overnemen zodat er een netwerk van gastenhuisjes ontstaat en meer kwetsbare Amsterdammers de mogelijkheid wordt geboden om op de Amsterdamse volkstuinparken te verblijven.

 

In welk opzicht is het gastenhuisje duurzaam?

Het huisje wordt door vrijwilligers van het park op zo duurzaam mogelijke basis gebouwd. We hopen daarmee ook een voorbeeld te stellen, zodat het gastenhuisje een inspiratiebron kan zijn voor tuinders en aspirant-leden van onze vereniging om ook duurzaam te gaan (ver)bouwen. Op die manier kan het gastenhuisje bijdragen aan een groter besef van de noodzaak tot duurzaam bouwen, voor het milieu en onze planeet. 

 

Meer informatie:

Contactpersoon Sonja Brilman
tel. 06 - 47248082
tuinwijcklogeerhuisje@gmail.com