hoe maak ik compost?

We kwamen op internet een leuke en leerzame blog tegen over hoe je zelf eenvoudig goede compost kunt maken.

Hier vindt u de link naar deze blog.

Composteren

Een gezonde bodem is de belangrijkste voorwaarde voor een gezonde tuin. Indien de bodem gezond is, zal deze een betere wisselwerking met de planten kunnen aangaan. Dit resulteert onder andere in planten die beter groeien, beter bestand zijn tegen plagen, minder afhankelijk zijn van bewatering en beter smaken. Tevens wordt er meer koolstofdioxide in de grond gebonden. In de natuur is de bodem van nature gezond door de bladeren, takken, boomstammen, vruchten, dode dieren en ander organisch materiaal dat op de bodem valt en door de ontelbare organismen in de bodem wordt verwerkt tot vruchtbare humus. De natuur kent dan ook geen '(tuin)afval', slechts waardevolle grondstoffen. Ook onze tuinen bevatten enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen. In de tuin kunnen we het natuurlijke proces van een gezonde bodem opbouwen imiteren en versnellen door te composteren. Hieronder treft u meer informatie over waarom, wat, en hoe te composteren. 

Waarom composteren?

-https://humisme.nl/. Hier kunt een uitstekende online cursus volgen van Marc Siepman die u op een laagdrempelige manier een expert maakt in het bodemleven in uw tuin. 

-https://www.youtube.com/watch?v=E1t0JCIrRgE&t=870s via deze link kunt u op een gecomprimeerde manier (30 minuten) de informatie uit de de bovengenoemde cursus tot u nemen. 

Hoe composteren?

-https://www.youtube.com/watch?v=F-leNQalzxE via deze link kun je de half uur durende presentatie 'Composteren kun je leren' van Marc Siepman zien. Daarna kan en wil je direct aan de slag gaan in jouw tuin. 

-https://velt.be/composteren een beknopte handleiding over het effectief opzetten van een composthoop.

-https://permacultuurnederland.org/permacultuurtk/wormenbak.pdf hier treft u een informatieblad over hoe wel en niet te composteren met een wormenbak. Tevens nuttig om wat te leren over de biologie van wormen.