wandelen langs de NoorderIJ plas

Volkstuinroute Boven IJ

De volkstuinparken

Overzicht wandelroute

Boekje

Contact

 

wandelen langs de NoorderIJ plas

De wandeling rond de Noorder IJplas, een van de best bewaarde geheimen van Amsterdam-Noord klik hier voor deze mooie route

 


Volkstuinroute Boven IJ

Zondagmiddag 6 augustus 2006 werd 'Volkstuinroute Boven Y' officieel geopend.
Een cirkelvormige wandelroute over zes volkstuinparken in Amsterdam-Noord, achter Schellingwoude.

Volkstuinroute Boven Y kun je op drie manieren beleven:
Bezoek één van de deelnemende parken en volg daar de bewegwijzeringspaaltjes. De witte pijl geeft de richting aan en leidt je vanzelf door het park heen. Aansluitend kun je via een route door de omgeving in het volgende park komen en daar wederom genieten van natuurschoon en speciale projecten. De paaltjes zijn herkenbaar door het volgende logo:

     logo wandelroute


Op het volkstuinpark haal je uit het startbaken een wandelkaart. Daarop is de route van dat park uitgestippeld en wordt extra toelichting gegeven over wat er tijdens je wandeling is te beleven. Onderweg verhalen informatieborden over wat je ter plekke ziet of over volkstuinzaken in het bijzonder.

Je bestelt het boekje 'Volkstuinroute Boven Y' en geniet al vanuit je heerlijke stoel van de geschiedenis van de verschillen tuinparken. Anekdotische verhalen over Waterland en de dorpen in die omgeving geven een voorproefje van wat je tijdens de wandeling ziet als je van het ene naar het andere tuinpark loopt.

De wandelroute is open tijdens het tuinseizoen, van april tot oktober.
Veel wandel- & tuinplezier!

 


De volkstuinparken

Aan Volkstuinroute Boven Y doen de onderstaande tuinparken mee.
Feitelijk bestaat de wandelroute uit 6 kleine wandelingen. Er kan gestart worden op elk willekeurig volkstuinpark. Wie de wandelingen achter elkaar doorloopt komt weer bij het beginpunt uit.

Rust en Vreugd, Paterslaan 10
Kweeklust, Durgerdammerdijk 1
Tuinwijck, Liergouw 55
De Molen, Buitengouw 20
Buikslotermeer, Volendammerweg 305
Wijkergouw, Wijkergouw 30

Elk volkstuinpark heeft zijn eigen thema of invalshoek.Tuinwijck verhaalt over vlinders en oerbomen. Rust en Vreugd laat je stil staan bij natuurlijk tuinieren en het veelzijdige dierenleven op een tuinpark. Buikslotermeer is pas halverwege 2004 op deze plek begonnen en toont de pioniersgeest van tuinders en de stadsrandfunctie tussen de bebouwing, de ringweg en Waterland. Zoals al deze parken laten ook Kweeklust en de Molen zien dat een tuinpark na de zoveelste verhuizing toch weer wortelt op een nieuwe locatie. Op Wijkergouw is, zoals op vele tuinen, de veranderende tijdgeest zichtbaar. Speciale natuurvriendelijke, inheemse en recycleprojecten staan daar zij aan zij met traditionelere opvattingen over de inrichting van borders en tuinen.

 


Overzicht wandelroute

Deze overzichtskaart van de totale route en de wandelkaarten per complex kunt u als pdf-file downloaden:
Overzichtskaart - Rust en Vreugd - Kweeklust - Tuinwijck - De Molen - Buikslotermeer - Wijkergouw

     wandelroute

 


Boekje

Het boekje 'Volkstuinroute Boven Y' vertelt, naast uitgebreide verhalen over de parken zelf, over het unieke landschap en de dorpen van Waterland, waarvan de parken een natuurlijk onderdeel zijn. Met fotomateriaal en anekdotes laat deze uitgave je de wandeling al in de huiskamer beleven.
  • 96 pagina's - in handzaam formaat
  • met ringband & tabs zodat je op elk gewenst punt kunt beginnen met lezen
  • praktische informatie geeft adressen en busverbindingen
  • opmerkingen over omgangsvormen en toegankelijkheid
  • prijs: € 8,50 - excl. verzendkosten
  • bestelling per e-mail: tuinroute@hotmail.com, maar ook te koop in onze winkel.

 


Contact

Contact opnemen met Volkstuinroute Boven Y kan per post & per e-mail: