handleiding afsluiten waterleiding

Water afsluiten en vergeet uw geiser niet

De winter nadert, vergeet u uw waterleiding niet af te sluiten? Ook de geiser moet u van water ontdoen. In de Gazet van november 2015 kunt u op pagina 27 lezen hoe uw waterleiding het beste afsluit   klik hier

hier volgt een korte toelichting:

De waterleidingen vanuit de centrale waterleiding naar uw tuinhuis zijn erg vorstgevoelig. Daarom sluiten we elk najaar de watertoevoer af om te voorkomen dat er water in de waterleiding achterblijft en de waterleiding daardoor kapotvriest.

De watertoevoer wordt op twee punten afgesloten: in uw huis en in de waterput in uw tuin. Draai in uw waterput de grote blauwe kraan dicht. Deze kraan zorgt ervoor dat het water in uw tuin en huisje wordt afgesloten van de hoofdwaterleiding. Open dan de kranen in uw huisje (gootsteen, toilet etc.) en laat al het water weglopen. Draai daarna de zwarte kraantjes in de water-
put open. Als het mogelijk is (ivm grondwater) kunt u water dat uitstroomt in een bakje opvangen. Dit is het aftapkraantje om de leidingen op uw tuin leeg te laten lopen en leeg te blazen. Na het leeg laten lopen/doorblazen van de leidingen: sluit u deze kraantjes weer! Als ze open blijven staan, zou er bij een hoge grond- of regenwaterstand in de waterput vervuild grond- of regenwater in de kraan kunnen komen.

Sluit dan alle kranen in uw huisje. Mocht de waterleiding onverwacht weer worden aangesloten, dan kan het water tenminste niet onbeperkt uit de kranen lopen. Koppel ook de leidingen van uw geiser af, ook die zijn vorstgevoelig.