De volkstuinen zijn van origine ontstaan vanuit een schaarste aan voedsel. Men werd gestimuleerd op eigen stukken grond eigen voedsel te kweken. Toen de voedselschaarste afnam werd dit minder gebruikelijk. Inmiddels lijkt er een toenemende interesse te zijn om weer eigen voedsel te kweken. En dat is begrijpelijk. Immers, eigen gekweekt fruit en groente smaakt doorgaans veel lekkerder dan uit de supermarkt. Daarnaast is eigen gekweekt voedsel over het algemeen vele malen voedzamer dan supermarkt voedsel. Rabarber, aardappel, aardbei uit eigen tuin kent iedereen wellicht wel. Daarnaast zijn er echter ook een hoop 'vergeten groenten' die tegenwoordig vaak worden bestempeld als onkruid, waar je heerlijke gerechten mee kan maken. Het fijne ervan is, is dat ze bovendien vaak in overvloed in de tuin groeien. Hieronder tref je links naar een aantal recepten van veelkomende gewassen in de tuin ter inspiratie en culinair genot. 

Brandnetel

Handschoenen aan en plukken maar! Heerlijk te gebruiken als spinazie. Even kort verwarmen of drogen om de brandende stoffen eruit te krijgen.

brandnetelpesto: http://www.werfzeep.blog/recepten-nl/recept-voor-brandnetelpesto/

brandnetelsoep: https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/wilde-brandnetelsoep/

Japanse duizendknoop

Het meest gevreesde onkruid op de tuin en misschien wel in het hele land. Wat is een betere manier van bestrijding van deze invasieve exoot dan hem op te eten? Een prima vervanger voor rabarber. 

Japanse duizendknoop-frambozencrumble: https://degroenevinger.net/2013/05/02/frambozen-japanse-duizendknoop-crumble/

Japanse duizendknoop-notentaartjes: https://christiansson.nl/eetbaar/duizendknoop-overal-eet-hem-op/

Lisdodde 

lisdoddesoep: http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Lisdodde

Look-zonder-look

look-zonder-look pesto: https://www.hofvandelfland.nl/look-zonder-look-pesto-de-barre-kou

Vlier

Volgens sommigen is vlierbloesem, alsook de vlierbes een goed middel tegen griep. Youtube staat vol met filmpjes van mensen die de vlier aanprijzen als anti-corona middel. Hoe dan ook, een veelzijdige plant, waar je veel lekkers mee kan doen.

Vlierbloesemlimondade, vlierbloesemazijn, vlierbloesembeignets, vlierbloesempannenkoeken etc etc.: https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/recepten/vlier-recepten/

Zevenblad 

De Romeinen brachten ons land het zevenblad om de soldaten te voeren. Inmiddels is de reputatie anders, gezien de bijnaam 'tuinmansverdriet'. Wellicht dat het verdriet over het moeilijk weg te krijgen zevenblad wat minder wordt door te genieten van de peterselie achtige smaak van het gewas.    

lente stamppot van zevenblad: https://lichtwerkplaats.nl/recept-lente-stamppot-van-zevenblad/

zevenbladpesto: https://www.degezondekok.nl/recepten/bijgerechten/item/373-pesto-van-zevenblad