Natuurspeeltuin met waterbaan, vlot en loopbrug door het riet

In en om Tuinwijck

Op Tuinwijck is natuurlijk genoeg te doen, maar zeker tijdens lange weekenden en vakanties is het leuk om ook de omgeving van Tuinwijck te verkennen. Wat er in Amsterdam te doen is, dat weten we allemaal wel. Hier een aantal tips over de directe omgeving van ons mooie tuinpark.

Heb je zelf nog tips: stuur ze vooral door!

    Waterbaan natuurspeeltuin

 Natuur speeltuin

 Tussen de weilanden achter Tuinwijck vind je een eenvoudige maar avontuurlijke natuurspeeltuin. Je kunt hier met een klein vlot elkaar over het water trekken, er is een waterbaan en als nog wat verder door de weilanden loopt kom je bij een lange loopbrug tussen de rietkragen door, lukt het jou om zonder natte voeten aan de andere kant te komen?

Hoe kom je er?

Neem de achteruitgang van Tuinwijck bij huisjes 224 en 225, sla gelijk linksaf over het witte bruggetje. Vanaf hier ga je rechtdoor over de Zwarte Gouw tot je bij een splitsing komt. Links ga je zo Amsterdam Noord in, maar voor de speeltuin sla je rechtsaf richting Zunderdorp en Ransdorp.

Je gaat over een brug, de natuurspeeltuin is nu vlakbij, maar staat niet duidelijk aangegeven. Zoek naar een half hoog houten hek met poort aan je rechterhand.

Het is niet meer dan 5-10 minuten fietsen vanaf Tuinwijck.

Er zijn picknicktafels aanwezig, dus vergeet niet wat te eten en te drinken mee te nemen!

    unnamed

 

Geocaching

Voor Geocaching heb je niet meer nodig dan een smartphone en een beetje zin in avontuur. Want met deze moderne manier van schatzoeken kom je vaak op plaatsen waar je anders nooit zou komen. Het doel van geocaching is het zoeken en vinden van een cache. Je gaat op stap met een smartphone met Geocache app. Met behulp van de plattegrond in de app navigeer je naar de cache. Kun je de cache niet vinden, gebruik dan de aanwijzingen uit de app. Als je de cache gevonden hebt, noteer je je naam in het logboekje en leg je de cache weer exact zo terug als je deze gevonden hebt. Vaak zitten er ook schatten in, zoals klein speelgoed. Neem je er een iets uit? Plaats dan een eigen item erin terug voor volgende zoekers. En vergeet ook vooral niet om jouw vondst te loggen via de app!

Geocaching is een superleuke manier om de natuur in te trekken en het goede nieuws is dat er rond Tuinwijck heel veel Geocaches te vinden zijn. 

us waar wacht je nog op? download de gratis app op je smartphone en ga op pad!

geocaching.com

    GeocacheD

Lammetjesdagen

Op boerderij de Stadshoeve in Zunderdorp wordt ieder jaar met Pasen het nieuwe voorjaar ingeluid tijdens de de lammetjes dagen en dat is feest! Heel veel lammetjes huppelen naast hun moeder in de hooistal en willen graag geaaid worden. In de stal is ook een hooiberg waar in gespeeld mag worden. Dwars door het land is er een unieke wandeling met een speurtocht voor de kinderen. Best bijzonder om door het land te lopen, over bruggetjes te gaan en over de greppeltjes te stappen.

Terug op het erf kunnen de kinderen de pony's verzorgen en kunnen de ouders genieten van al het lekkers dat op het erf voor je klaar wordt gemaakt.

De lammetjes dagen vinden altijd plaats tijdens de Paasdagen, check de website voor exacte data, tijden en toegangsprijzen.

 hoevehutten.nl of facebook.com/Stadshoeve

    Lammetjes dagen

Ransdorper toren

Iedereen kent natuurlijk de toren van Ransdorp, maar wist je ook dat je deze toren kunt beklimmen? Van mei tot en met september is de toren iedere zaterdag en zondag geopend, in juli en augustus kun je ook doordeweeks naar boven. Een kaartje kost maar 50 cent. In de toren is een wisselende tentoonstelling te vinden en eenmaal boven heb je schitterend uitzicht over het landschap van Waterland.

En voor de geocachers onder ons: je vind zowel onderaan als bovenop de toren een cache. Check de website voor de meest actuele openingstijden en prijzen ransdorpertoren.nl.

.    Ransdorp

 

Durgerdam

Durgerdam

Het is maar een paar minuten fietsen vanaf Tuinwijck, maar dan sta je wel gelijk in een van de meest pittoreske dorpen onder de rook van Amsterdam. Stap gerust even af bij Restaurant de Oude Taveerne waar ze net over de dijk een heerlijk terras aan het water hebben. Voor (kleine) kinderen is er naast de Oude Taveerne een speeltuin. Als je dijk af fietst kom je vanzelf bij een splitsing, links af kun je via Ransdorp weer in een mooi rondje terug fietsen naar Tuinwijck. Wil je nog even wat langer van het uitzicht op het IJ genieten, fiets dan gerust door over de dijk. Voor je het weet sta je in het mooie Marken!

    Durgerdam

Zwemmen in het IJ

Vlakbij Tuinwijck, aan de dijk van Durgerdam, is het mogelijk om even af te koelen in het IJ. Dit piepkleine strandje wordt ook wel de derde bocht genoemd. Je vind het aan de Durgerdammerdijk, een paar honderd meter voor je het dorp in rijdt. Zoek naar de elektriciteitsmast die hier vlak voor de kust in het water staat, tussen twee parkeerplaatsen aan de dijk.

 Ook bij Restaurant de Oude Taveerne in Durgerdam kun je vanaf de steigers van het gezellige terras een aanloopje nemen en in het water springen.

Wandelen

Natuurlijk kun je gewoon de poort van Tuinwijck doorgaan en gaan wandelen, je ziet wel waar je uitkomt. Heb je behoefte aan wat meer structuur, of wil je eens wat nieuwe plekken ontdekken; kijk dan eens op de website van het wandelnetwerk Noord Holland. Een bijzonder uitgebreide website vol met wandelingen in Noord Holland. Tijdens deze wandelingen kom je vaak over Boerenlandpaden,  je loopt dan over onverharde paden en door weilanden, waar soms vee in staat. Bij hekken zijn overstapjes of klaphekken geplaatst en via eenvoudige bruggetjes steek je de sloten over.

Je kunt de wandelingen zelf met behulp van de website samenstellen, maar ook kiezen voor bestaande routes. Zo vind je hier vanaf startpunten Buitengouw, Holysloot en Durgerdam diverse wandelroutes variërend van 4 tot 12 km. Via de gratis app kun je de route met je meenemen.

Echt even kijken op deze website! wandelnetwerknoordholland.nl/

    Wandelnetwerk