Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is (Wikipedia). Dit is breed toepasbaar op maatschappelijk niveau, maar ook op kleinere schaal zoals de tuin. Hieronder staan enkele technieken beschreven die passen binnen tuinieren volgens de permacultuur. Op internet is er een hoop informatie te vinden over permacultuur. De facebookgroep Praktische Permacultuur is een aanrader. Hierin vindt je veel informatie over het praktisch toepassen van permacultuur in je tuin. Via de website van permacultuur Nederland kan je een gratis online cursus doen (zie https://www.permacultuurnederland.org/wp/online-permacultuur-cursus/#.Xv4uACgzbIU).

 

Hugelbed

Een hugelbed (afkomstig uit het Duits: hugelkultur) is een verhoogd plantenbed met als ondergrond een soort composthoop. Dit is een eeuwenoude Oost-Europes tuiniertechniek die de manier waarop de ecosystemen in bossen zorgen voor afbraak van organisch materiaal gebruikt als inspiratiebron. Kort gezegd betekent dit een relatief trage omzetting van hout, bladeren, planten in voedzame grond. Het gebruik van grote stukken hout als basis van een hugelbed, die op den duur een sponsachtige structuur krijgen, heeft een verder irrigerende werking.  Zie onderstaande links voor meer informatie. De youtube-link geeft een goed voorbeeld van hoe je een hugelbed kan opzetten. 

http://compostier.blogspot.com/2014/08/maken-van-een-hugelbed.html

https://aldesina.weebly.com/hugelbed.html

http://marankespoor.nl/hugelkultur/

https://www.youtube.com/watch?v=yOXclTEYzWQ

Voedselbos

Een relatief nieuw concept dat veel media aandacht krijgt als alternatieve , duurzame vorm van landbouw is voedselbossen. Hoewel de praktijk van voedselbossen al millenia oud is, is dit permacultuur concept tegenwoordig erg aantrekkelijk geworden in de context van de wereldwijde uitputting van de bodem door eeuwen van niet duurzame landbouw. Ook op jouw tuin kan je aan de slag met een voedselbos op kleine schaal. De voordelen, kunst van aanleg en onderhoud kun je onder andere lezen in onderstaande studie naar voedselbossen. Daarnaast kun je in de facebookgroep Voedselbossen veel informatie vinden en vragen over de praktijk van voedselbossen. 

aanleg en onderhoud voedselbossen