Dieren op Tuinwijck

Eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsen zorgen zoals bekend voor veel overlast, kriebelbulten en in ernstige gevallen zelfs ziekenhuisopnames. Vorig jaar hebben we ze ook op Tuinwijck aangetroffen en is de gemeente in actie gekomen om de rupsen te verwijderen.

Als tuinder kunt u ook zelf maatregelen nemen om de overlast te voorkomen. Een van die maatregelen is het helpen van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.  Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van mezennestkasten. Want mezen eten rupsen. En niet alleen mezen, maar zo’n vijftien verschillende vogelsoorten en ook veel insecten, spinnen en vleermuizen  eten de eikenprocessie-eitjes, -rupsen, -poppen of -vlinders. Dat biedt mogelijkheden.

En denk dan ook aan het planten van verschillende soorten dichte of stekelige struiken (liefst met bessen). Vogels vinden er voedsel en veilige plaatsen om te broeden of te rusten. En de struiken vormen leefgebied voor insecten.

Mocht u toch ook dit jaar weer eikenprocessierupsen aantreffen op uw tuin of elders op Tuinwijck, mail dan direct met het bestuur. Wij nemen dan contact op met de gemeente, die de rupsen kan komen verwijderen.  Oh, ja voor de tuinders die vorig jaar al werden getroffen: hou de boomspiegel van de getroffen bomen schoon!

 

Ratten

Klik hier voor het artikel: Ratten: plaagdier of geplaagd dier? (Gazet voorjaar 2020).

Slakken

Iedereen heeft te maken met slakken op de tuin, dikwijls tot grote frustratie. De slak is immers een vast onderdeel van ons ecosysteem. Mocht je benieuwd zijn wat kan helpen om het slakken wat moeilijker te maken om jouw dierbare planten op te eten, dan is onderstaande website wellicht interessant. Daarin worden nagenoeg alle bedenkbare ecologische bestrijdingsmethoden behandeld. 

https://www.slughelp.com/

Ijsvogelwand maken

De ijsvogel wordt met regelmaat gespot op Tuinwijck en Voedselbos het Landje. Deze prachtige vogel kan je ook proberen jouw tuin in te lokken door een ijsvogelwand te maken. Omdat broedplaatsen vaak schaars blijken te zijn voor de ijsvogel, zal je hem een grote dienst bewijzen. Een zeer informatieve folder hierover is hier te vinden. 

vogels en vleermuis nesten en kasten op Tuinwijck

Onlangs heeft een groepje van onze vrijwillgers op Tuinwijck vleermuiskasten en vogelnesten geplaatst. Op Tuinwijck zijn er ransuilen, dwergvleermuizen en koolmezen. De nestkasten/manden moeten in deze tijd van het jaar worden opgehangen, zodat de vogels de kasten op tijd kunnen vinden en er aan wennen.

De dwergvleermuizen wonen op Tuinwijck. Andere vleermuizen zoals de meervleermuis wonen in de omgeving van Ransdorp, maar komen wel op Tuinwijck foerageren (eten) Vleermuizen eten wel 300 insecten per dag. Van koolmezen is het bekend dat ze jonge eikenprocessierupsen eten. Ransuilen jagen op muizen en kleine vogels.

       vleermuiskast1       vleermuiskast2       mezennestkast

      Vleermuiskast                                                                         Mezennestkast

       ransuil       ransuilmand

ransuil                                                         ransuilmand

  

wat is waarneming.nl

Op waarneming.nl kun je de dieren en planten die je op Tuinwijck en in de omgeving ziet melden. Je meld ze bij voorkeur met een foto erbij. De eerste keer maakt je een account met een wachtwoord aan, daarna kun je je melding invoeren. De eerste keer moet je even uitzoeken hoe je moet invoeren. Je kunt je melding daarna op de kaart terugzien. Als je op de kaart kijkt, dan zie je dat er nu nog weinig dieren en planten gemeld zijn op de volkstuinparken in Amsterdam Noord. De gegevens van waarneming.nl worden ook door de gemeente gebruikt.

Biodiversiteit Tuinwijck op de kaart

Om de waarde van ons stukje groen op de kaart te krijgen, kunnen we met zijn allen helpen door het fotograferen van de flora en fauna op het park. Zo werkt dat;

  1. Meld je aan bij waarnemen.nl
  2. Installeer de Obsidentify App.
  3. Fotografeer bijzondere flora en fauna die je op het park ziet. Geen (gekweekte) tuinplanten. Bewaar bij meer dan 85% herkenning.
  4. Wil je zien wat er al is gesignaleerd? Klik dan op deze link voor een overzicht.
  5. De gekozen termijn bij Bioblitz is ongeveer 1 jaar. Binnen dit jaar verzamelen we met zijn allen zo veel mogelijk data over de bijzondere natuur op Tuinwijck. Doe dus vooral mee!