tegen de eikenprocessierups

Eikenprocessierupsen zorgen zoals bekend voor veel overlast, kriebelbulten en in ernstige gevallen zelfs ziekenhuisopnames. Vorig jaar hebben we ze ook op Tuinwijck aangetroffen en is de gemeente in actie gekomen om de rupsen te verwijderen.

Als tuinder kunt u ook zelf maatregelen nemen om de overlast te voorkomen. Een van die maatregelen is het helpen van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.  Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van mezennestkasten. Want mezen eten rupsen. En niet alleen mezen, maar zo’n vijftien verschillende vogelsoorten en ook veel insecten, spinnen en vleermuizen  eten de eikenprocessie-eitjes, -rupsen, -poppen of -vlinders. Dat biedt mogelijkheden.

En denk dan ook aan het planten van verschillende soorten dichte of stekelige struiken (liefst met bessen). Vogels vinden er voedsel en veilige plaatsen om te broeden of te rusten. En de struiken vormen leefgebied voor insecten.

Mocht u toch ook dit jaar weer eikenprocessierupsen aantreffen op uw tuin of elders op Tuinwijck, mail dan direct met het bestuur. Wij nemen dan contact op met de gemeente, die de rupsen kan komen verwijderen.  Oh, ja voor de tuinders die vorig jaar al werden getroffen: hou de boomspiegel van de getroffen bomen schoon!