tuinbeurten weer van start

start tuinseizoen 2024

Voor de verfraaiingscommissie gaat het tuinseizoen 2024 van start op zaterdag 16 maart 2024.

Op zaterdag 16 maart 2024 is de eerste gezamenlijke tuinbeurt voor alle tuinders, die tuinbeurten draaien. We verzamelen in de kantine, om 9.30 uur staat de koffie/thee klaar en om 10.00 uur gaan we van start met de eerste tuinbeurt. Voor de tuinbeurt dien je mede te nemen: een schoffel, hark en snoeischaar.

Om 12.00 uur zijn we klaar en dan krijg je je nieuwe kaart met de overige tuinbeurten uitgereikt. Doordat we gezamenlijk starten zullen  er zaterdag 23 en 30 maart geen tuinbeurten zijn.

Zaterdag 6 april is de eerstvolgende beurt na onze start van 16 maart. Ook in april slaan we één zaterdag over en wel zaterdag 27 april, koningsdag. Verder zijn we er weer wekelijks.

de groene paden enquete

Hierbij de uitslag van de enquete over de groene paden op Tuinwijck en de opmerkingen die hierover binnenkwamen

uitslag enquete

opmerkingen over de enquete.

tuinbeurten

Alle tuinders voeren 10 maal per jaar 2 uur algemeen onderhoud uit. De tuinders zijn daartoe in drie groepen verdeeld, die elk een zaterdagochtend afwisselen. Bahalve nuttig is het is een leuke manier om de medetuinders te ontmoeten.

Voor tuinders die langer dan 1 jaar op het complex verblijven is er de mogelijkheid om een in onderhoud uitgegeven stukje te verzorgen. Dit kan een oplossing zijn als de zaterdag-ochtend slecht uitkomt. Voor een overzichtskaartje klik hier.

Tuinders ouder dan 75 jaar kunnen worden vrijgesteld van het algemene tuinonderhoud.

In principe kunnen ook tuinders die zijn benoemd in één van de commissies.worden vrijgesteld van de algemene tuindwerkzaamheden. In gevallen dat het commisiewerk veel tijd in beslag neemt, kan het bestuur ook deze tuinders vrij stellen van het algemene tuinonderhoud. Ook in de commissies ben je bezig met dingen die jou aanspreken en je leert een groep tuinders goed kennen.

Tuinafval

Zoals je misschien hebt gezien is het opslagterrein naast de parkeerplaats weer helemaal opgeruimd. De hakselploeg heeft een deel van het terrein opnieuw ingedeeld: er is een ruimte voor de grote en de kleine takken en een kuil voor het tuinafval. Elke zaterdag brengen de mensen van de tuinbeurten gekapte boomstammen, gesnoeide takken en tuinafval naar de plek. En dan is er ook nog de wekelijkse aanvoer van de takken van de takkenkarren. De kleine takken (tot 4 cm) worden zo veel mogelijk door onze eigen hakselaar tot houtsnippers verwerkt en voor de takken tot 15 cm wordt regelmatig een hakselaar gehuurd.

Het probleem waar de hakselgroep tegenaan loopt is dat de takken en tuinafval door elkaar zit. Het tuinafval kan namelijk niet door de hakselaar en het is heel veel en zwaar werk om dat weer uit elkaar te halen. 

Zoals je weet, is het de bedoeling dat je je eigen tuinafval zelf composteert of afvoert. Wij snappen ook wel dat je bij (groot) onderhoud veel takken en tuinafval hebt en dat je dat zo snel mogelijk weg wilt hebben. Om die reden hebben we de volgende oplossing bedacht. Als je een takkenkar huurt, kan je er nu ook maximaal drie groene tuinafval zakken bij krijgen zodat tuinafval en de takken gescheiden worden aangeleverd..

Als je een takkenkar huurt graag aandacht voor het volgende:

De Takkenkar

- grote zijtakken afzagen.

- wortels met een aardkluit afzagen.

- geen bamboe, ijzerdraad, plastic of bouwafval.

- takken in eenzelfde richting op de kar leggen.

- laad de kar zo op dat er tijdens het rijden niets kan  afvallen.

- de takkenkar is voor takken, dus geen tuinafval.

  Heb je toch tuinafval? Doe het in de groene tuinafvalzak!

  Je mag per gehuurde takkenkar 3 tuinafvalzakken    

  gebruiken. Deze moeten op de kar staan.

  Tip: zet eerst de zakken op de kar en daarna de takken.