Volkstuinpark Tuinwijck

Nieuws

Grote parkeerhek voortaan ook dicht

vanaf de ALV van 25 november gaat in de winter ook het grote parkeerhek dicht.. Dit in afwachting van de slagboom die volgend jaar komt. We vragen daarom aan alle tuinders om voortaan het grote parkeerhek  achter hen op slot te doen. Dit kan met de normale heksleutel die we ook gebruiken voor de buitenhekken. Als we dat niet doen, lopen we de kans voortaan zelf een betaald plekje buiten ons terrein te moeten zoeken.

 

Tuinwijck 115 jaar.

Tuinwijck is het oudste tuinpark van Nederland! En volgend jaar bestaan we dan ook al weer 115 jaar. Dat willen we vieren! Mensen die willen meehelpen bij de organisatie van de feestelijkheden kunnen zich melden bij onze penningmeester Irene.

 

Houtstook en de komende Bondsvergadering

In de komende vergadering van de Bond van Tuinders staat ondermeer een voorstel op de agenda om houtstook tijdens het tuinseizoen te verbieden. Ook zou dan alleen nog maar mogen worden gestookt in goedgekeurde houtkachels en alleen met schoon en droog stookhout. Na enige discussie in onze ALV werd besloten om namens ons tuinpark te pleiten voor het verlengen van de periode waarin gestookt mag worden. Aan het begin en eind van het tuinseizoen wil het nog wel eens koud zijn op de tuin.

 

Feestelijke (her)opening van de Groene Bibliotheek

De Groene Bibliotheek is een Amsterdamse leesbibliotheek en is dé plek in Oost om informatie te vinden en groene kennis op te doen. Met een kopje thee of koffie in de hand vind je alles over ecologie, planten/dieren, (genees)kruiden, voeding, wildplukken, voedselteelt en permacultuur. Een ruim aanbod van oude en nieuwe boeken. Maak kennis met andere groenliefhebbers.

De Groene Bibliotheek is gratis toegankelijk voor iedereen.Lees HIER meer

 

Winterregeling winkel

De winkel zal de komende maanden open zijn van 10:00-11:00 uur op 2 en 16 december, 6 en 20 januari, 3 en 17 februari, en op 2 maart.

Jack zal karren aarde, zand en haksel rijden op 2 december, 6 januari, 3 februari en op 2 maart.

Vanaf 2 maart worden er weer takkenkarren ingepland.

Vanaf 16 maart zijn we weer wekelijks op de zaterdagen open van 11:00-13:00 uur

 

Update gastenhuisje

Het werk aan het gastenhuisje vordert gestaag. De badkamer is geplaatst en in januari willen we ook de keuken plaatsen. We verwachten de officiele opening te kunnen vieren op 26 mei 2024. We zoeken nog mensen die willen helpen met de keuken of elektra. Ook andere hulp is nog steeds welkom. Lijkt dat je leuk, mail dan naar tuinwijcklogeerhuisje@gmail.com of schiet een van ons aan op het park.

Intussen is er nog een donatie van het RCOAK binnengekomen van 2300 euro.Stichting RCOAK is een Amsterdams vermogensfonds dat al ruim 420 jaar bestaat. Het RCOAK biedt financiële ondersteuning aan initiatieven gericht op ouderen en Amsterdammers.

Tot nu toe is de hele bouw binnen het budget gebleven en volledig bekostigd uit donaties. Geweldig!

 

Winterstop verhuur takkenkarren van 4 november tot 1 maart

De herfst is weer in het land en de winter staat voor de deur. Dan stoppen de meeste tuinactiviteiten en vanaf dit jaar ook het verhuren van takkenkarren. De reden hiervoor is dat de stapel takken die in de winter wordt opgebouwd heel moeilijk te hakselen is. Dit komt omdat de hoeveelheid bladeren (en helaas ook tuinafval) dat er tussen zit na een paar maanden één grote troep is geworden. 

Het schema ziet er als volgt uit:

  • 4 november - laatste mogelijkheid om een takkenkar te huren
  • 11 november - laatste keer hakselen en het terrein winter schoon maken. 

Je kan natuurlijk altijd je (tuin)afval brengen naar het afvalpunt van de gemeente Amsterdam. De dichtstbijzijnde zijn:

  • - Afvalpunt Marie Baronlaan (naast het politiebureau op Zeeburgereiland)
  • - Afvalpunt Toetsenbordweg 41

 Ze zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur.

 

begroting 2024

de begroting 2024 is met algemene stemmen aangenomen. Onze penningmeester vertelde in haar toelichting hoe door een eenmalige "greep"uit de reserves ook dit jaar de huur van de tuin zo laag mogelijk is gehouden. Zij waarschuwde wel dat dit volgend jaar niet nog een keer mogelijk is.

 

afscheid van onze 2e secretaris

Onder dankzegging namen wij vandaag afscheid van Juliska Graham als 2e secretaris. Dat wil niet zeggen dat zij niets meer voor Tuinwijck zal doen, maar voorlopig is zij niet meer in staat de werkzaamheden die horen bij de functie van 2e secretaris te vervullen.

 

water afsluiten en vergeet de geiser niet

De vorst is gearriveerd. Dus als je toch op de tuin bent, is het misschien een goed idee om nu meteen ook de waterleiding af te sluiten. En vergeet dan niet om meteen de geiser leeg te laten lopen! In de Gazet van november 2015 kun je op pagina 27 lezen hoe je je waterleiding het beste afsluit   klik hier

hier volgt een korte toelichting:

De waterleidingen vanuit de centrale waterleiding naar de tuinhuisjes zijn erg vorstgevoelig. Daarom sluit je elk najaar de watertoevoer af om te voorkomen dat er water in de waterleiding achterblijft en de waterleiding daardoor kapotvriest.

De watertoevoer wordt op twee punten afgesloten: in het huisje en in de waterput in de tuin. Draai in de waterput de grote blauwe kraan dicht. Deze kraan zorgt ervoor dat het water in de tuin en in het huisje wordt afgesloten van de hoofdwaterleiding. Open dan de kranen in je huisje (gootsteen, toilet etc.) en laat al het water weglopen. Draai daarna de zwarte kraantjes in de water
put open. Dit zijn de aftapkraantjes om de leidingen op je tuin leeg te laten lopen en leeg te blazen. Als het mogelijk is (ivm grondwater) kun je het water dat uitstroomt in een bakje opvangen. Na het leeg laten lopen/doorblazen van de leidingen: sluit je deze kraantjes weer! Als ze open blijven staan, zou er bij een hoge grond- of regenwaterstand in de waterput vervuild grond- of regenwater in de kraan kunnen komen.

tip: om de leidingen door te blazen kun je heel goed een fietspompje gebruiken!

Sluit dan alle kranen in je tuinhuisje. Mocht de waterleiding onverwacht weer worden aangesloten, dan kan het water tenminste niet onbeperkt uit de kranen lopen. Koppel ook de leidingen van je geiser af, ook die zijn vorstgevoelig.

PS: als je er toch niet uitkomt, kun je aan Floyd advies vragen. Hij helpt je graag

 

de achterhekken zitten weer op slot

zoals elk jaar zitten de hekken aan de achterzijde van ons complex weer op slot. Dit voorjaar gaan de kettingen er weer af.