Volkstuinpark Tuinwijck

Nieuws

Algemene Ledenvergadering

Na eerder uitstel is de datum nu definitief. We komen bij elkaar in de kantine op vrijdagavond 2 juni. De inloop is vanaf 19.00 uur, we starten om 19.30 precies en hopen om 21.00 uur af te kunnen sluiten, De stukken vind je zoals gewoonlijk weer in de bieb onder ALV 2023.

 

tuinhulp gevraagd

Eén van onze tuinders wil eind van het jaar haar tuin van de hand doen, omdat het werk te zwaar voor haar wordt. Maar voor het zover is, zoekt zij toch nog hulp in de tuin om het laatste seizoen niet alleen maar te werken, maar ook eens een uur te kunnen zitten.

Misschien zijn er aspirant leden die wat willen helpen ? Zo kunnen ze ook vast leren wat tuinwerk inhoudt.

Interesse?  Meldt het bij de redactie.

 

Tegel ophaalservice: woensdag 7 juni

Dit voorjaar organiseert de gemeente weer een tegelservice. Hét moment om nog meer tegels te vervangen voor bloemen, planten of misschien zelfs een mooie boom. Dan kan jij genieten van een nog koelere tuin tijdens hete dagen én een groene tuin waar het regenwater nog beter wegloopt! Goed voor jezelf en voor de stad. Lees meer op bijgaande poster. tegelserviceposterjuni2023

 

25 juni Open Tuinkunst Dag

Geen dagen, maar dag! Anders dan in de laatste nieuwsbrief stond, zullen we dit jaar alleen op zondag 25 juni een Open Tuinkunst dag organiseren. Overigens doen we dat dit jaar weer samen met tuinpark Kweeklust. Deelnemers stellen die dagen hun tuinen open voor bezoekers en creatieve tuinders kunnen daarbij ook een expositie inrichten met eigen werk. Hierover volgt later meer informatie.

 

tuinafval naar het landje?

Zoals jullie weten (zie allerhande communicatie in de Gazet, Nieuwsbrieven & op de site) zijn we al enige tijd bezig om van het Landje een voedselbos te maken. Een van de doelen is om Tuinwijck zo circulair mogelijk te maken. Dat wil zeggen hergebruik van afvalstromen.

lees meer

Oproep: Tuinwijckers

Wist je dat:

  • Er 2400 soorten nachtvlinders zijn
  • Nachtvlinders voor de bestuiving van planten en bomen belangrijk zijn.

 

Vanaf 9 mei start er in Amsterdam Noord een uniek burgeronderzoek naar nachtvlinders. Het is een samenwerking tussen de noordse volkstuinparken en buurtbewoners.

lees meer

De nieuwe Gazet

Het lentenummer van de Gazet kun je weer ophalen in de kantine en in de winkel. Wil je hem liever digitaal lezen? Dat kan ook. Volg dan deze link

 

Bomengroep

We willen een bomengroep oprichten, bestaande uit tuinders die de kennis over de bomen op ons park gaan bundelen en vergroten. We willen in kaart brengen welke bomen op Tuinwijck staan en hoe we deze het beste kunnen verzorgen. De bomengroep gaat zich bezighouden met het (toekomstige) bomenbeleid en bomenonderhoud op het park. Zeker als je al een meer dan gemiddelde kennis en interesse in bomen hebt, zouden we graag willen dat je meedoet. We gaan in overleg bepalen wat we precies kunnen en willen doen en hoe vaak. Het belangrijkste is dat we beschermen wat van grote waarde is. Wil je meedoen? Mail dan naar de commissie duurzaamheid via duurzaamtuinwijck@gmail.com.

 

Minder herrie

Een herinnering dat het ‘klusseizoen’ is afgelopen: vanaf 1 mei mag er alleen op de afgesproken uren gebruik worden gemaakt van motorisch en elektrisch gereedschap, zodat de rest van de tijd iedereen van de fluitende vogeltjes kan genieten. Tot 1 oktober mag motorisch en elektrisch gereedschap alleen worden gebruikt op zaterdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur en op woensdagmiddag tussen 17.00 en 20.00 uur.

 

Kantine weer open

Vanaf zaterdag 6 mei is er weer elke zaterdagavond gezelligheid in de kantine, vanaf 19.30 uur tot ongeveer middernacht. Natuurlijk zijn er komende maanden ook weer allerlei leuke activiteiten gepland. Wil je weten wat en wanneer precies? Bekijk hier het kantinerooster.

 

Feest 8 juli

Het was een groot project de afgelopen tien jaar: Tuinwijck voorzien van een eigen elektriciteitsnetwerk. Nu bijna alle tuinen zijn aangesloten, wil de stroomcommissie dit moment aangrijpen om het succes te vieren. Alle tuinders zijn uitgenodigd uit voor een feest bij de kantine op zaterdag 8 juli vanaf 16 uur, met live muziek, een dj, hapjes en drankjes. Voor de inkoop weten we graag hoeveel mensen erbij zijn. Meld je aan, onder vermelding van je tuinnummer, via tuinwijckkantine@gmail.com.

 

Hulp gezocht: project biodiversiteit

Hoe groot is de biodiversiteit op de volkstuinparken in Noord? Vanaf medio mei wordt dit onderzocht door Norbert Daemen van adviesbureau Arda Natuur. Naast zijn veldwerk is het de bedoeling dat zoveel mogelijk tuinders waarnemingen van dieren en planten melden via waarneming.nl.

lees meer

beste tuinder met groen pad

Heb je besloten mee te doen met vergroening van de paden op het park en besteed je daarom aandacht aan het groene pad bij je tuintje?

Dan is dit bericht voor jou. Dank je wel voor het meedoen zodat het regenwater in ons park beter afvoert. Dank je wel voor het bieden van meer plek voor flora en fauna in het park. En dank je wel voor het mooier maken van ons park! (al is dat laatste subjectief)

Om je te helpen en te stimuleren kan je in het winkeltje (1-malig) gratis graszaad halen voor je paadje. Herstel zaad of schaduwzaad, naar je wenst. Neem je zelf een zakje of bakje naar de winkel mee?

 

Parkeerpaaltje

Er is al een tijdje overlast van parkeerders van buiten. Dat probleem zal naar verwachting nog groter worden als binnenkort in heel Noord betaald parkeren geldt. Daarom is in de vorige Algemene Ledenvergadering (ALV) besloten als experiment een paaltje te plaatsen bij ons hek. Dit paaltje is neerklapbaar en kan met de algemene sleutel van het hek worden bediend. We vragen iedereen om voortaan altijd bij het oprijden en afrijden van ons terrein het paaltje op te zetten en met de sleutel vast te zetten. Hopelijk werkt dit voldoende en hoeven we geen duurdere maatregelen te nemen, zoals een bedienbaar schuifhek.

 

De elektrokar

De elektrokar kan door iedereen gebruikt worden voor het vervoeren van zwaardere spullen. Als je de elektrokar nodig hebt (kosten €2,50/rit) stuur dan een mail naar tuinwijck.winkel@gmail.com en we zullen je proberen van dienst te zijn.

 

Referendum over Amsterdams groen

Er loopt op dit moment een aanvraag voor een referendum over de Hoofdgroenstructuur in Amsterdam. De initiatiefnemers willen dat de natuur in de stad beter wordt beschermd. Ook ons tuinpark maakt deel uit van deze Hoofdgroenstructuur.

lees meer